Wednesday, December 5, 2012

KARATE YANG MENGAGUMKAN SAYA


Dari filem Kuro Obi (Black Belt)

Kebelakangan ni, saya duk ulang tonton sebuah filem martial art dari Jepun yang saya sangat kagum isinya - Kuro Obi, atau dalam lain maknanya, Black Belt, atau nak memartabatkan Bahasa Melayunya, Tali Pinggang Hitam.

Saya tak lah nak cerita lanjut tentang isi ceritanya. Abstraknya, kisah tentang 3 orang pengamal karate yang sungguh-sungguh mendalami ilmu karate. Ya, cerita ini pasal martial art, bukan action. Jalan cerita pun agak dingin dan sunyi, dan sesiapa yang tak menghayati martial art, takkan teruja dengan cerita ni. Kenapa lawan tak laju bertalu-talu? Kenapa pukul satu-satu? Well, this is karate. Kesempurnaan 'kata' (pattern) sangat ditekankan.

Saya tulis ni pun, berkaitan dengan posting saya di fesbuk. Saya menyatakan kekaguman pada karate, dan pada cerita ni, dan pada 'kata sanchin' yang saya kenali dari cerita ini. Secara tak sengaja, saya nyatakan kekaguman pada karateka, yakni pengamal karate yang sepanjang hidup saya, saya belum jumpa yang obes.Betul, buat apa saya nak bohong. Ni setakat mata saya la. Kalau orang lain pernah jumpa pengamal karate yang betul-betul pengamal dan obes, bagitau saya. 

Tak tau pulak, tiba-tiba ada kenalan pengamal silat tegar yang 'butthurt'. Siap PM saya lagi. Cakap saya tak bangga dengan silat, sedang dalam silat semua senaman adalah terbaik.

Saya tak cerita pun pasal silat, saya cakap saya kagum pada karate je.

Dan ya, saya akui saya sikit-sikit mengamal silat. Dan seboleh mungkin, saya amalkan senaman-senaman yang saya pelajari dalam silat untuk kekalkan kesihatan. Alhamdulillah, ada hasilnya sikit-sikit. Saya bukan apa, nak buktikan yang dengan bersilat pun saya boleh dapat badan yang sihat dan tegap insyaAllah, lagi-lagi saya cikgu sukan. Dan 'kata sanchin' dalam karate juga ada kembarnya dalam silat yang saya pelajari, iaitu 'lian gulung' yang berfokus pada pernafasan dan kekuatan dalaman.

Kalau saya tanya berapa ramai pengamal silat, malah guru-guru silat yang obes, jawapannya, saya nak kena jawab ke tak entah. Jujur cakap kang, orang Melayu kita ni mudah marah....

Saya kagum pada disiplin pengamal karate, setakat yang saya tengok dan kenal. Yang penting, mereka rajin bersenam. Hasil dari tanya-tanya juga, mereka sungguh-sungguh mengamalkan kata dengan kawalan pernafasan tertentu untuk dapatkan hasil yang terbaik pada fizikal luaran dan dalaman. Saya cuba kaedah mereka, pada silat yang saya pelajari. Saya guna Lian Satu dalam silibus pelajaran silat Lian Padukan. 

Hasilnya. Peh....

Tak salah kalau kita sentiasa belajar dan mengkaji. Kadang-kadang, bila kita terlalu merasa superior dengan kemelayuan kita, kita tutup pintu hati dari mempelajari ilmu orang lain. Kan rugi. Dan kita terlalu jumud untuk meniru, kononnya meniru itu salah.

Asas belajar kan dari peniruan. Kita menulis a.b.c pun hasil dari meniru cikgu-cikgu kita tulis kat papan hitam, papan hijau atau papan putih. Bila dah faham aplikasi setiap vokal dan konsonan, baru kita lancar menulis.

Rasululllah s.a.w kan role model yang kita kena tiru.... Maka berlapang dada lah...

Silat hebat, karate juga hebat. Apa-apa seni pun hebat, selagi membawa kita kepada berfikir....No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...