Thursday, June 5, 2014

MEMANCING, KERAS HATI VS LEMBUT HATI, 'DIKEJAR MAYAT' DAN 'ANDA BOLEH JADI JUTAWAN'

Sambungan yang lepas

"Aku dah hembus-hembus umpan aku ni. Apahal tak kena sekor pun? Ada ikan ke tak kolam ni?" Dengus sahabat saya. Saya buat tak peduli. Main game Word Search lagi menarik.

"Hang tak cukup menuntut ni. Nah baca buku ni, kalau ada ilmu power-power hang nak try," saran saya sambil menyua buku 'Bercakap Dengan Jin' sambil ingatan "jangan bukak aku lipat. Nanti lost."

"Ceh," balas sahabat saya yang tak reti bersyukur dengan bantuan saya hulur. Jenis Melayu lupa diri jugak dia ni. Dilontarnya mata kail ke kolam sekali lagi, dengan iringan lafaz 'Bismillah....'. Bagus, macam tu la.

Hening seketika.

"Hang tau tak, pertandingan apa yang boleh buat hang jadi kaya kalau menang, tapi lepas tu kena guna duit menang tu nak rawat hang balik, sebab sepanjang proses hang nak menang, hang akan dapat penyakit?" Tanya sahabat saya. Apa jadah memancing asyik berbual je ni? Mana la nak dapat ikan, ikan dengar suara orang berbual.

Tapi sebagai sahabat soleh, saya usaha jugak jawab. American Ninja Warrior, teka lagu, pertandingan Akademi Fantasia, Pencetus Ummah, Kilauan Emas, dan lain-lain. Semua dipangkah salah oleh dia.

"Salah ! Salah ! Salah ! Salah ! "

"Hah, apa jawapan dia? Letih dah aku!" Geram saya. Mengganggu saya nak pecah rekod game 'Word Search' yang bini saya buat.

"Haha! Jawapan dia, peraduan 'Anda Boleh Jadi Jutawan' yang duk canang kat iklan tv. Hang nak masuk tu, kena beli produk dia. Dah beli kena minum, kena makan la benda-benda 3 in 1 tu. Kencing  manis, diabetes, obes kemfem datang punya, Keh keh keh!"

Gila deep dia punya teka-teki.

1 comment:

  1. whahahahahahahahahaa.... gila punya teka teki...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...