Monday, May 13, 2013

KSKK DAN PUISI TEPI JALAN - FYNN JAMAL


Ok lah. Saya takkan mengulas sangat berkenaan pilihanraya yang sudah. Walaupun saya ni kira rakyat marhein yang boleh tahan jugak semangat cintakan negaranya, namun ada semacam mual untuk berbicara perihal politik semasa. Namun, tak pula saya mahu menafikan bahawa hanya Islam sahaja ubat bagi permasalahan ini. Politik dan agama memang tak boleh pisah punya. Bab basuh kencing berak pun ada perinciannya, takkanlah sebesar-besar politik takde tempat dalam Islam. Kan? Eh, termasuk jugak sikit bab politik....

Tarik nafas dalam-dalam...

Semalam, saya ke 'Karnival Seni Kreatif Kita' (KSKK) yang berlangsung di Bukit Layang-layang, Pasir Gudang. Banyak acara menarik sebenarnya yang diadakan di karnival ini, cuma mungkin promosi yang agak suam kuku, saya lambat tahu berkenaan event ini. Rasa agak rugi jugak sebenarnya, sebab saya jarang terlepas program-program kebudayaan yang diadakan di kawasan setempat. Tahu ni pun, dari kawan-kawan masa tengok Pertandingan Tarian 2013 Sekolah Rendah dan Menengah Pasir Gudang di Todays Ulu Tiram. 

Berbalik pada KSKK tadi, saya sempatlah join bengkel ukulele anjuran Ukulele Malaya yang memang superb sempoi. Sumpah, saya sebenarnya takde idea langsung tentang ukulele. Saya sungguh-sungguh ingat yang ukulele ni sama macam gitar standard, cuma ditiadakan tali E dan A sahaja. Nyata saya silap. Dengan tuning GCEA, memang enjoyable lah orang cakap. Mudah rasanya nak main ukulele ni - agaknya lah - jika kita ada asas gitar sikit sebanyak. Dengan tunjuk ajak mamat nama Mogs dari pihak Ukulele Malaya, sempatlah kami ramai-ramai peserta bengkel jamming lagu I'm Yours, dan cover lagu Najwa Latiff yang tengah perform masa tu. Ok la, dapat jugak belajar kord C G Am F dan F C A# (lagu besday). Paling tidak, hujung bulan ni bergaji, saya nak sambar satu ukulele. 

Saya juga meluangkan masa melangkah ke booth Projek Rabak. Dengan tagline 'Sebarkan Art dan Cinta', Projek Rabak adalah sebuah kolektif seni ditubuhkan di Ipoh pada Januari 2011. Terdiri daripada pemuzik, penulis, penyajak, pelukis, pembikin filem, aktivis teater, artis mime dan pelbagai lagi. Projek Rabak juga diwujudkan untuk berkongsi seni kepada semua. Ia juga adalah platform bagi mereka di luar sana yang berminat bikin seni. Apa saja seni, kita kongsi dan sebarkan (direct copy paste dari projekrabak.com)

Usha demi usha, saya pegang naskhah bertajuk 'Puisi Tepi Jalan' karyaan Fynn Jamal. Carilah sendiri siapa minah ni. Apa pun, bagi saya, naskhah antologi puisi Fynn Jamal ni terlalu peribadi hanya untuknya. Mulanya mencebik jugak saya, namun sedar tak sedar, saya sampai ke puisi bertajuk 'tujuh belas', sedangkan asalnya rasa saya, saya di 'i just want to poetry'. Rupanya, dalam saya membaca peti besi (diistilahkan di kulit belakang) dia ni, secara separa sedar saya hanyut mencari kalau-kalau saya ada dalam penceritaan antologi ini. Ada. Bukan fizikal saya, tapi cerita saya ada dalam antologi itu. Tuhan Maha Kuasa kan, lain jasad, lain orang, lain jalur hidup, tapi kadang-kadang ada silang perkongsian cerita.

Apa pun, terisi jugaklah hujung minggu saya. Dengan beban tugas semakin menghambat, dengan lara rasa pasca pilihanraya, harap saya semakin bertabahlah untuk kemungkinan di depan.

Oh, saya bakal bertunang tak lama lagi. Doakan saya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...