Sunday, January 27, 2013

PELAJARAN DARIPADA MENGAJAR DAN BELAJAR

Cikgu Shaari yang epik!

Alhamdulillah, dikurniakan Allah swt kekuatan dan kesihatan di hari ini. Pagi-pagi lagi saya dah pulun keluar joging di Bukit Layang-layang, Pasir Gudang. Buat masa ini, inilah tempat feveret saya berlari-lari anak mengeluarkan peluh, selain mengayuh basikal tak tentu dek hala dan main chin-up bar sebelum mandi.

Kalau tanya cikgu-cikgu, sekarang ni dah mula sibuk dengan latihan sukan, sebab banyak acara sukan akan mula dipertandingkan dalam bulan 2 nanti. Saya pun dah mula melatih atlet-atlet terpilih untuk olahraga balapan dan ragbi rimau, selain tanggungjawab memilih dan melatih wakil-wakil rumah sukan untuk Larian 1Murid 1Sukan minggu hadapan. Ini jam jugaklah dengar-dengar angin yang pihak jabatan nak pantau perjalanan KSSR dan PBS di sekolah. Oooo hai..Apa pun, tanggungjawab..

Dalam masa sama, saya membantu mengajar di 2 gelanggang Seni Silat Lian Padukan. Alhamdulillah, kalau orang tanya saya apa saya dapat dengan mengajar, melatih dan mendidik, sampai berpenat-penat pagi petang siang malam, saya cuma jawab - nak buat macam mana, itu je yang aku tau. Mengajar.

Dalam mengajar, kita sendiri banyak belajar. Terutamanya, mengajar kita untuk mengenal maksud kesabaran. Kalau kita rajin selak kisah-kisah nabi, banyak nabi yang bermula dengan mengembala kambing, contohnya Rasulullah saw sendiri. Hikmahnya, mengajar kesabaran sebab orang tua-tua cakap kambing ni binatang yang degil. 

Bila saya mengajar murid-murid subjek PJ, saya akan ikut buat bersama murid-murid. Minggu ni saya ajar murid tahun 3 kemahiran gulingan hadapan. Dengan saya-saya sekali ikut berguling. Bila saya mengelola latihan fitness atlet-atlet, saya akan pastikan reps saya melebihi budak-budak. Dalam melatih, sebenarnya saya tumpang berlatih jugak. Jadinya, saya tak heran kalau rakan-rakan sekerja lain segan nak promote produk MLM macam Herbalife dan SD Alphalipid tu. Saya berpegang, kesihatan datang dari senaman dan penjagaan makanan, dan tentulah dari doa.

Apa pun, saya seronok mengajar. Itu je yang saya tau. Saya tak mahir dalam bab berniaga, saya juga takde kemahiran teknikal dengan mesin-mesin dan teknologi. Yang saya suka adalah mengajar murid-murid apa yang Kementerian Pelajaran dah kursuskan kepada saya, dan berkongsi minat saya kepada lain-lain tentang sukan dan kesihatan, seni beladiri dan muzik. Passion. Kepuasan apabila melihat perkara yang diajar dapat dipraktikkan dan diamalkan penuntut dengan beradab. Susah oi nak ajar budak darjah 1 buat lompat bintang (asas koordinasi badan). Bila dorang dapat buat, alangkah seronok dan puasnya. 

Berkongsi ilmu itulah passion saya. Tapi kalau orang tanya saya, benda apa yang paling susah nak diajar, saya jawab - ajar orang main gitar!

Dia punya susah nak ajar orang pegang kord C tu, lain macam kan? 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...